A "csirkehúsgomba" - Gévagomba és végre: pici, piaci gombakörkép

2012-05-05

sponsored links



Gyerekkorom ízeit idézi mindig a sárga gévagombából készült étel, ezért én gévagomba-rajongó vagyok. A faluban akkor tüdõgombának, fûzfagombának hívták. Öcsémmel sokat gyûjtöttük nyaranta a Duna parton gyalog, csónakkal...., de szép is volt.... A Mecsekben viszont kevesen ismerik, hiszen ez fõképp ártéren, korhadt vagy öreg fûzfákon élõ taplógombaféle. Telepei látványosak, messzirõl sárgulnak. Aki egyszer megkóstolja..... Gyakorlatilag bárhogy el lehet készíteni, mint a húst. Kirántva csirkehúsra emlékeztet. Elég fûszeres ízû, de nem gombaízû, ezért azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a gombát. Gyerekeim is abban a tudatban eszik, hogy csirkehús. De lehet belõle készíteni pörköltet, darálva, töltelékként, töltött káposztába, töltött paprikába hússal vagy magában. Lehet rizottóba tenni, pl.elõzetes füstölés után. Grillezni, pirítani, tojással összesütni, szalontüdõszerûen készíteni, sõt még tartósítani is télire, fantázia kérdése az egész.

A lényeg viszont hogy végre esett, meleg is van, ezért végre van a piacon, és még családon belüli gyûjtés is akadt ...

Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2012/05/csir...

sponsored links

Keres?s